Gronkowiec to jedna z najbardziej znanych bakterii, zaliczanych do Gram – dodatnich ziarniaków. Komórki bakteryjne tworzą nieregularne skupiska, przypominające winne grona. Gronkowiec złocisty to bardzo inwazyjna bakteria. W zależności od miejsca zasiedlenia objawia się na różne sposoby: zapalenie płuc, czyraki, zastrzały, owrzodzenia.
Zarażenie gronkowcem odbywa się poprzez drogę kropelkową, aby zminimalizować ryzyko należy przestrzegać higieny osobistej. Gronkowiec złocisty to wróg numer jeden w szpitalach. Odpowiednia dezynfekcja i przestrzeganie higieny, poprzez częste mycie rąk pozwoli na powstrzymanie inwazji bakterii. W tym celu wykorzystywane są środki dezynfekujące posiadające działanie bakteriobójcze, grzybobójcze oraz wirusobójcze. Stosowane są przed wykonywaniem operacji, punkcji, pobieraniem krwi, szczepieniami.
Dodatkowo używane są płyny do odkażania narzędzi, dezynfekcji i mycia powierzchni. W pomieszczeniach umieszczone są papierowo-foliowe rękawy do sterylizacji oraz torebki w różnych rozmiarach. Do prania pościeli i odzieży ochronnej przeznaczone są proszki z zawartością nanosrebra, zabijającego do ponad 650 wirusów, grzybów, bakterii, w tym gronkowca złocistego. Natomiast środkiem oferowanym przez matkę naturę zwalczającym bakterię jest m.in. substancja bioaktywna zawarta w berberysie zwyczajnym. Kolejnym wrogiem gronkowca jest orzech włoski, który działa bakteriobójczo, przeciwzapalnie oraz zawiera wiele cennych witamin z grupy B.
Gronkowce są stale obecne w życiu człowieka. Najbardziej zagrożonymi rozwojem pełnoobjawowego zakażenia są osoby o obniżonej odporności organizmu.
Zobacz też: Zarażenie gronkowcem złocistym i profilaktyka.